Δημοσκόπηση της ΕΕ δείχνει ότι η TPD είναι αναποτελεσματική και υπαινίσσεται σκληρότερους νόμους.

Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου της ΕΕ, δείχνει πως η ιδιαίτερα μη δημοφιλής οδηγία για τα προϊόντα καπνού απέτυχε να μειώσει τα ποσοστά καπνίσματος στην ήπειρο έναν χρόνο μετά την εφαρμογή της και πιθανότατα συνέβαλλε στην δυσφήμηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Σε ένα ερωτηματολόγιο 28,000 ανθρώπων από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, προέκυψε πως το ποσοστό του πληθυσμού των καπνιστών βρίσκεται στο 26% από το 2014. Η έκθεση αυτό το αποκαλεί «σταθερή» καταγραφή, υποβαθμίζοντας έτσι το γεγονός πως στην ουσία είναι η απόδειξη της πλήρους αποτυχίας της πολιτικής για τον έλεγχο του καπνού.

Ακόμα, προέκυψε πως η Ολλανδία έχει την πιο αρνητική άποψη για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, με ποσοστό 85% των πολιτών της να πιστεύουν ότι είναι βλαβερά. Οι Ιταλοί είναι οι πιο θετικοί απέναντι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα με μόλις ένα 34% να πιστεύει πως είναι βλαβερά, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό βρίσκεται στο 50%.

Ανησυχητικά, η έκθεση αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να δουν τις απαγορεύσεις που αφορούν την έκθεση των προϊόντων καπνού και ισχύουν από τους τρέχοντες αντικαπνιστικούς νόμους να επεκτείνονται και στα προϊόντα ατμού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αναθεωρήσει την TPD το 2019 ή το 2020 και θα μπει στον πειρασμό να προσθέσει αυτές τις απαγορεύσεις στην ανανεωμένη έκδοση.

Αμερικανοί Ακαδημαϊκοί ανακαλύπτουν πως οι απαγορεύσεις στο ηλεκτρονικό τσιγάρο προωθούν το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δύο ερευνητές στις ΗΠΑ δημοσίευσαν μια νέα μελέτη η οποία δείχνει πως η απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστούς χώρους προκαλεί σημαντική αύξηση του αριθμού των εγκύων γυναικών που καπνίζουν κατά την διάρκεια της κύησης. Σε μια μελέτη αρχείων γεννήσεων για επτά εκατομμύρια Αμερικανίδες, ο Michael Cooper του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Santa Barbara και ο Michael Pesko του πανεπιστημίου Weill Cornell, ανακάλυψαν πως οι αντι-ατμιστικοί νόμοι οι οποίοι επιβάλλουν την απαγόρευση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστούς χώρους έχουν ως αποτέλεσμα ποσοστό καπνιστών μεγαλύτερο κατά 2% από το συνηθισμένο. Προηγούμενες μελέτες είχαν υπαινιχθεί το ίδιο αποτέλεσμα αλλά με τα νέα στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από εκείνο που πιστεύαν.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η απαγόρευση της πώλησης ατμιστικών προϊόντων σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών προκαλεί σημαντική αύξηση του ποσοστού των καπνιστών ανάμεσα στους νέους. Προκύπτει λοιπόν πως ακόμα μια ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα η οποία συχνά αποτελεί στόχο της πολιτικής για τον έλεγχο του καπνού, στην ουσία βλάπτεται από τον υπερβολικό ζήλο και τους λανθασμένους κανονισμούς.

Η απαγόρευση των γεύσεων απορρίφθηκε στην Κομητεία της Αλαμίντα.

Η κομητεία της Αλαμίντα, μια από τις τοπικές κυβερνήσεις της Bay Area η οποία προσπαθεί επί του παρόντος να επιβάλλει την απαγόρευση όλων των αρωματικών υγρών ηλεκτρονικών τσιγάρων, υπέστη ήττα την Δευτέρα, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε τον προτεινόμενο νόμο (για την απαγόρευση των αρωματικών υγρών) και τον έστειλε πίσω στην επιτροπή κανόνων. Η Αλαμίντα θέλει να απαγορεύσει την πώληση όλων των αρωματικών προϊόντων καπνού εντός της Κομητείας και χάρη στον ορισμό που δίνει ο FDA για τα υγρά αναπλήρωσης, αυτά εμπίπτουν στην απαγόρευση. Εκείνο που οι νομοθέτες φαίνεται πως δεν συνειδητοποιούν είναι ότι τέτοιοι νόμοι απαγορεύουν την πώληση όλων των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου καθιστώντας πιο δύσκολη την πρόσβαση σε μια ασφαλέστερη, εναλλακτική λύση και βλάπτοντας τις τοπικές επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ, η κομητεία St Lawrence στην Νέα Υόρκη μόλις καταψήφισε μια πρόταση για αύξηση του ορίου ηλικίας από την οποία θα μπορεί κάποιος να αγοράζει ατμιστικά προϊόντα και προϊόντα καπνού από τα 18 έτη στα 21. Έντεκα από τα δεκαπέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απέρριψαν τον νόμο ο οποίος είχε επικριθεί έντονα και από τα τοπικά καταστήματα. 

Γράψτε ένα σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε