
Η εργασία έχει δημοσιευτεί από το διεθνές δίκτυο ανεξάρτητων εργαστηρίων του έργου Replica Project, μιας ομάδας επιστημόνων που ηγούνται παγκοσμίως στον τομέα της μείωσης της βλάβης. Η τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε αξιολόγησε τη βλάβη που προκαλείται στα ενδοθηλιακά κύτταρα (τα κύτταρα που απελευθερώνουν ουσίες που ελέγχουν τη χαλάρωση και τη σύσπαση των αγγείων) από τον καπνό του τσιγάρου σε σύγκριση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.
Η βλάβη του ενδοθηλίου αντιπροσωπεύει το αρχικό παθολογικό περιστατικό που οδηγεί σε ασθένειες όπως η αρτηριοσκλήρωση και το κάπνισμα είναι ο εκκινητής. Το κάπνισμα θέτει σε κίνδυνο τη φυσιολογική δραστηριότητα του ενδοθηλίου, προκαλώντας βλάβη στο αγγειακό σύστημα και οδηγεί στην ανάπτυξη παθολογιών όπως η υπέρταση και η αρτηριοσκλήρωση. Το κάπνισμα τσιγάρων και οι τοξικές ουσίες καπνού σχετίζονται με βλάβη των μηχανισμών επιδιόρθωσης που είναι απαραίτητοι για την ομοιόσταση του αγγειακού ενδοθηλίου, όπως η αναστολή της μετανάστευσης των ενδοθηλιακών κυττάρων.
Η μείωση της έκθεσης σε τοξικές ουσίες καπνού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον μετριασμό της επιβλαβούς επίδρασης στο ενδοθήλιο και στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Πολυάριθμες διεθνείς μελέτες διερεύνησαν τις επιπτώσεις του καπνίσματος στη μετανάστευση των ενδοθηλιακών κυττάρων και τη σχετική αγγειακή βλάβη: ειδικότερα, μια μελέτη (Taylor et al., 2017) έδειξε μια σημαντικά μειωμένη αναστολή της μετανάστευσης των ενδοθηλιακών κυττάρων in vitro (δοκιμαστικοί σωλήνες) από την έκθεση σε ψεκασμό ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σύγκριση με τον καπνό του τσιγάρου. Αυτό σημαίνει ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα που εκτίθενται σε ψεκασμό ηλεκτρονικών τσιγάρων διατηρούν την ικανότητά τους να επουλώνουν αποτελεσματικά μικρές πληγές στα αιμοφόρα αγγεία, σε αντίθεση με τα ενδοθηλιακά κύτταρα που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου και τις τοξικές ουσίες, που έχουν σοβαρά περιορισμένη ικανότητα επιδιόρθωσης πληγών.
Ερευνητές από το Replica Project, ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα του CoEHAR, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια επανέλαβε τις σημαντικότερες διεθνείς μελέτες στον τομέα της μείωσης της βλάβης του καπνού χάρη σε ένα δίκτυο ανεξάρτητων εργαστηρίων, απέδειξαν τη μειωμένη τοξικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων και θέτει πρότυπα αναφοράς για την επιστημονική έρευνα. Στόχος των επιστημόνων του CoEHAR ήταν να πραγματοποιήσουν μια πολυκεντρική μελέτη για να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα του Taylor και των συνεργατών του.
Η μελέτη, «Συγκριτική αξιολόγηση των ηλεκτρονικών συστημάτων διανομής νικοτίνης ψεκασμού και καπνού τσιγάρου στη μετανάστευση των ενδοθηλιακών κυττάρων: το Replica Project», συνέκρινε τα αποτελέσματα τριών εμπορικών ηλεκτρονικών συστημάτων διανομής νικοτίνης και ενός συμβατικού τσιγάρου. Ακολουθώντας τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και χρησιμοποιώντας τις πιο καινοτόμες τεχνικές και εργαλεία που είναι διαθέσιμα, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από ερευνητές του CoEHAR επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα από τον Taylor και τους συνεργάτες του: τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν προκαλούν την αναστολή της μετανάστευσης των ενδοθηλιακών κυττάρων in vitro σε σύγκριση με τον καπνό του τσιγάρου, μειώνοντας τη βλάβη που προκαλείται από τον καπνό του τσιγάρου. Οι ερευνητές του CoEHAR συνέκριναν επιπλέον τα αποτελέσματα που προέκυψαν με δύο διαφορετικά θερμαινόμενα προϊόντα καπνού: τα αποτελέσματα είναι πολύ λιγότερο έντονα από αυτά που παρατηρήθηκαν με τον καπνό του τσιγάρου.
«Όπως αποδεικνύεται από προηγούμενες μελέτες που διεξήχθησαν από την ομάδα του έργου Replica, η βλάβη που προκαλείται από τα ηλεκτρονικά συστήματα διανομής νικοτίνης είναι σημαντικά μικρότερη από τη βλάβη που προκαλείται από τον καπνό του τσιγάρου», εξήγησε ο καθηγητής Massimo Caruso, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του έργου της Replica. . «Το ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι η μετάβαση σε προϊόντα χωρίς καύση μειώνει τις αγγειακές βλάβες και αποτρέπει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως η αρτηριοσκλήρωση και η υπέρταση. Για άλλη μια φορά, η έρευνά μας αμφισβήτησε την ιδέα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν παρόμοια ζημιά με αυτή των τσιγάρων».